Postitatud Lisa kommentaar

Torditegu on imelihtne – 4 torti alustamiseks

Foto: Maili Trees

Ühes eelmistest artiklitest lubasin, et tordi valmistamisega saab soovi korral igaüks hakkama. Peolaua uhke pärl võib valmida ka lihtsaid meetodeid ja vahendeid kasutades. Ei ole vaja poest endale kohe spetsiaalselt töövahendeid ostma tormata või keeruliste retseptide pärast ülearu muretseda. Selle tõestuseks pakungi välja neli lihtsat tordiideed.

Üks mõnus pannkoogitegu

Pannkoogi tordike
Foto: Pexels

Alustaksin kõige lihtsamast. Pühapäeviti on paljudel eestlastel traditsioon teha pannkooke. Mõnedes peredes on oma salajased taina retseptid, mõned ostavad valmis pannkoogijahu. Mõnedes peredes tehakse koos lastega, mõnes on see vanaema pühapäeva-eri.

Väga vinge on näiteks lapse sünnipäeva puhul laduda pannkoogid kihiti virna. Vahele võib määrida kõike seda, mida ka muidu ehk pannkoogile paneks.

Oluline siinjuures on küpsetada üpriski suured ja enam-vähem ühesuurused ülepannikoogid. See, kas teha nad õhukesed või paksud, siin oluline ei ole. Ehk vaid nii palju, et paksude kookide puhul võib kõrgem torn toetust vajada. Eriti juhul, kui tort peab kauem seisma, vajab transporti või vahele pannakse “libedamaid” kreeme.

Mõned mõtted sisu osas: toormoos, marjad, kohupiimapasta, kondenspiim, banaan, erinevad kastmed ja kreemid, halvaa. Võimalusi on tegelikult mustmiljon, abiks kindlasti see, kui sööjate maitse-eelistusi teada.

Kui koogid vaheldumisi hea-paremaga paika sätitud ning torn piisavalt kõrgeks ehitatud, siis on aeg tort üle valada sobiva kattega. Näiteks minu lemmik on 1:1 suhtes vahukoore ja sulatatud šokolaadi segu.

Mina paneks kaunistuseks peale veel marju või midagi, mis ka tordi sisse läks, isegi tahvlist kraabitud šokolaadipuru annab tordi välimusele palju juurde.

Inspiratsiooni tasub otsida ka näiteks Instagrammist.

Laste lemmik – küpsisetort

Küpsisetort mustikatega
Foto: Maili Trees

Teine asi, mida ikka on tehtud ja päris paljudes peredes (kui mitte enamustes), on küpsisetort. On ju seegi lihtne ning samuti vahva tegevus ka koos lastega läbi viia. Lisaks ei vaja see tort küpsetamist ning on üks neist tortidest, millega lapsed ka iseseisvalt kindlasti hakkama saavad.

Ma jagan enda lemmikretsepti, mille leidsin kunagi Nami-Nami retseptide hulgast. Selle abil on mul kõik korrad õnnestunud teha nämma ja täpselt piisavalt läbi imbunud tort:

  • immuta küpsised piimaga,
  • vahele pane hapukoort,
  • pealt kata tort šokolaadiglasuuriga,
  • kaunistuseks võib glasuuri peale raputada ka veidi tuhksuhkrut.

Ja nii lihtne see ongi ning, uskuge või mitte, maitseb imehea.

Et tordile lisada omapära ja erilisust võiks ka küpsisetordi teha vahelduseks ümmarguse või miks mitte tähe- või numbrikujulise. Selleks on hea kasutada sobiva kujuga vormi ning vaid pealmine kiht viisakalt sirgeks laduda. Võib ka jätta pealmise kihi näiteks kohupiimaseks, et sellele marju kaunistuseks sättida. Marjad võib laduda tordi keskele või mõnda nurka ilusasse kompositsiooni, võib ka katta kogu tordi üleni marjadega. Äärtesse võib suursugususe lisamiseks sättida piklikud küpsised. Kui aga oskusi juba rohkem on, siis miks mitte ka küpsisetort katta suhkru- või martsipanimassiga ning torditegu uuele tasemele viia 🙂

Teeme igale külalisele oma tordi – tassikookide võlu

Tassikoogid maasikatega
Foto: Pixabay

Hea efekti peolaual annab tordi asemel ka kaunistatud tassikookide (i.k cupcake – mitte segi ajada mug cake ´ga) kompositsioon. Sellise kompositsiooni kujundamisel on hea lähtuda peo temaatikast. Saab ju sättida koogikesed eritasapindadele või põneva kujuga alustele ning moodustada sel moel erinäolisi ja lauda kaunistavaid kunstiteosed. Väga vahvaid ideid võib saada näiteks Pinterestis ringi vaadates.

Põhjade küpsetamiseks sobib hästi näiteks mõne lihtsama retseptiga keeksitainas.

Tassikooke saab katta kreemikihi või šokolaadiga. Sobib hästi ka eelpool mainitud 1:1 suhtes vahukoore-šokolaadikreem.

NB! Kui sind huvitab mille poolest tassikook erineb talle sarnasest muffinist, siis Toidutares on selle kohta vahva artikkel:”Toretsevad tassikoogid ehk cupcakes”.

Lihtsam “päris” tort ehk räägime biskviidist

Biskviitpõhjaga tort marjadega
Foto: Pexels

Kui siiski tahta klassikalist torti, kus kihiti biskviit ning mingid maitsvad kreemid ja lisandid selle vahel, siis on aeg ära proovida lihtsama biskviidi valmistamine. Siin tasub kindlasti lähtuda reeglist, et enne mõtle läbi ja siis tee, sest ette mõtlemine on õnnestumise A ja O. Kui biskviidi puhul teha midagi vales järjekorras või lohakalt, võid ahjust tagasi saada koheva koogipõhja asemel nätske kokku vajunud plönni.

Biskviiti saab teha mitut moodi ning mitmed teisedki koogid sobivad tordi ehitamiseks. Mina jagan siin oma vanaema retsepti, mille ta mulle palju aastaid tagasi õpetas ja mis tänu oma lihtsusele mul siiani meeles on:

  • 1 muna
  • 1 spl suhkrut
  • 1 spl jahu.

Väikse koguse puhul tuleks korrutada eelnev 5-ga, suurema puhul näiteks 7-10-ga.

Taina valmistamise protsess ise on aga järgmine:

  • eralda munakollane munavalgest;
  • munakollane hõõru vahule koos suhkruga;
  • munavalge vahusta puhtas ja kuivas nõus nii kõvaks vahuks, et kui kausi kummuli pea kohale tõstad, siis püsib vaht kenasti kausis ja pea puhas (nii mu vanaema õpetas ja mul teha lasi 😉 );
  • nüüd tähelepanu ja edasine teha just selles järjekorras:
    • munakollase ja suhkru segule sõeluda peale jahu
    • seejärel lisada pool munavalge vahust ja ettevaatlikult läbi segada
    • siis lisada teine pool munavalge vahust ning segades taas eriti õrn olla, et kogu tainas tuleks võimalikult õhuline.

Muna vahustamiseks on loomulikult kõige lihtsam kasutada miksrit, kuid meie oleme korra vanaema antud retsepti järgi biskviiti teinud ka käsitsi – õnneks mitmekesi.

Tookord ammu sai seda retsepti kasutatud rabarberi plaadikoogi valmistamiseks, kuid seda sama tainast saab edukalt küpsetada ka kõrgemas koogivormis nii, et hiljem on võimalik ta kihtideks lõigata. Suurema plaadi peal küpsetades võib aga hiljem lihtsalt biskviidi pooleks lõigata ja ongi kaks kihti.

Biskviidi retsepte liigub internetis teisigi. Mõni vajab korralikumat miksrit, mõnega saab lihtsamini hakkama. Kui keegi aga minu siin kirjeldatud retsepti järgi biskviidi küpsetab, siis andke teada, kuidas välja kukkus 🙂

Biskviitkoogi viil
Foto: Lisa Fotios (Pexels)

Biskviidist tordi ehitamisel sobib vahele ja immutamiseks tegelikult ka kõik see sama, mis küpsisetordigi puhul: vahele moosid, kastmed, kreemid, kohupiim ja kohupiimapastad (neid on paljude erinevate maitsetega, nii et kindlasti leiab oma lemmiku), immutamiseks kohvi, piim, mahl, siirup. Seistes tõmbab biskviit küll näiteks kohupiimast niiskust endasse ja jääb mahlasem, kuid ikkagi tasub kihte ka eraldi immutada veidi, kasvõi biskviidile huvitava värvi andmiseks.

Ootan tagasisidet

Võib-olla on veel lihtsaid torte, mida mina ei maininud. Kui tead mõnda sellist, siis jaga kindlasti kommentaarides ka teistega.

Kui sooviksid aga lisainfot mingil konkreetsel tordivalmistamise teemal (nt kaunistamine, mingi konkreetse taina valmistamise samm-sammuline õpetus), siis kõik ettepanekud on alati oodatud.

Kui aga tunned, et torditegu pole siiski sinu jaoks, siis loe  meie artiklit “Tordi tellimine on imelihtne“.

Kui sulle oli artiklist kasu, siis näita seda. Kliki südamel!

1+
0 Jagamisi
Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

See veebileht kasutab spämmi vähendamiseks Akismetit. Uuri lähemalt, kuidas sinu komentaari andmeid töödeldakse.