Postitatud Lisa kommentaar

Tordi tellimine on imelihtne

Foto: Antonio Quagliata (Pexels)

Kui on vaja torti, siis võib selle oskuste ja tahtmise olemasolul ise teha, lihtsalt ja kiiresti poest osta või otse mõnelt tordimeistrilt tellida. Just sellest viimasest variandist, mis annab võimaluse enda aega säästa, kuid samas ihaldatud sisu ja välimusega tort saada, me räägimegi seekord.

Miks tellida?

Mida teeb hobi-torditegija enda sünnipäeval? Unistustes on see ammu silma jäänud tort, mida juba pikalt on valmistada soovitud. Enamasti aga nii ei lähe. Sellel tähtsal päeval on tordile lisaks vaja korda seada peoruum, ennast, tegeleda kõikide ootamatustega – appi, sellel kleidil, mida kanda tahtsin on plekk!? Nobedad näpud peavad valmis seadma ka ülejäänud söögid.

Minu puhul on tavaline, et teistele teen sügavalt hingest nii kauni tordi kui suudan. Endale aga valmistan lihtsamast lihtsama – äkki isegi pulbrist koogi…

Samamoodi on teiste mu pereliikmete sündmuste puhul. Kuna muid toimetusi on nii palju, siis tordi teen sellise, mis võtab võimalikult vähe aega. Uhkest tordist olulisem on aeg, mida koos veeta.

Seega – kui ma ikkagi tahan eriti vinget sünnipäevatorti, siis pean selle tellima mõnelt meistrilt. Minu seni ainus kogemus tellimisega oli ülimalt positiivne. Sain enda poja pooleaastaseks saamise puhul tordi soovituste kaudu. Sellel oli 3D lips, sinised motiivid – väga šikk välimus – ja maitses oi kui hästi.

Kuidas leida tordimeister?

Mina valdkonna huvilisena jälgin sotsiaalmeedias mitmeid selliseid tordimeistreid, kelle teosed tunduvad ahvatlevad nii välimuselt kui sisukirjelduselt. Seetõttu on mul vajadusel lihtne sobiv tordivalmistaja leida.

Kui ei ole aga varem kedagi silma hakanud? Ka sellisel juhul ei ole torditegijate leidmine ülearu keeruline. Tuleb vaid teada, kuidas või kust otsida.

Ehk meenub mõnel käidud üritusel tort, mis väga maitses või oli just välimuselt sobiv? Küsi tegija soovitust!

Kui ei meenu, siis võib kasutada Google otsingut. Kuid siin tasub meeles pidada, et esimesena tulevad otsingust välja pigem suurtegijad, kohvikud- pagarid. Soovides leida midagi erilisemat väiketegija näol, suunduksin pigem Koogimeistri Facebook gruppi ning prooviksin otsingusõnadega leida sarnast torti sellele, mida tahaksin tellida. NB! Kuna tegemist on suletud grupiga, siis seal olevate postituste nägemiseks tuleb kõigepealt grupiga liituda.

Ka facebooki üldotsing sobib meistrite avastamiseks – näiteks kasutades otsingusõna “tordid”, jooksevad välja mitmed väiketegijate facebooki lehed.

Millega tuleks tellimisel arvestada?

Kui ei ole just tuttavat tordivõlurit, siis alati tasub kontrollida, kas leitud meister on oma ettevõtmised teinud ametlikuks. See „pisiasi“ tähendab, et tordi tellimine temalt on ohutum – tegijal on Veterinaar- ja Toiduameti heakskiit, ta on enda tervist kontrollinud ning on läbi mõelnud eri juhtumid, et tellija oma tordi ka kindlasti kätte saaks. Samuti on ametlik tegija teadlik erikäitumisest allergiate ja talumatuste puhul.

Valinud välja meistri, tasub ringi vaadata tema kodulehel või Facebooki lehel. Paljud on koostanud juhise, mida tellimisel silmas pidada.

Esita tellimus aegsasti

Esimene soovitus on esitada tellimus võimalikult varakult. Kui on ikkagi pikalt ette teada üritus nagu sünnipäev, siis võiks juba olenevalt meistrist paar nädalat kuni paar kuud varem ühendust võtta tordivalmistajaga. Uhkemate pulmatortide puhul tasub juba aasta varem meister otsida. Viimasel hetkel tordimeistrite poole appikarjega pöördudes võid avastada, et ühtegi vaba meistrit ei ole ja tuleb ikkagi leppida poeletil leiduva valikuga.

Tellimuse enda puhul peaks alustama kindlasti kuupäevast (võimalusel koos kellaajaga) ning tordi suurusest. Suurus oleneb tordisööjate arvust. Mina olen arvestanud 120g inimese kohta, 150 g kui on suured magusasõbrad. Enda tuttavate puhul olen märganud, et nii kaunis kui ka massiga kaetud tort ei ole, see mass jääb tihtipeale erinevatel põhjustel taldrikule. Niisiis olen palunud arvestada selle aspektiga ning tellida veidi raskem tort.

Sisu osas ei pea olema täpset ettekujutust, aga mõnda eelistust oleks kasulik mainida.

Anna meistrile piisavalt infot

Lisaks sündmusele ja teemale võib lisada ka selle, kellele on tort mõeldud – taoline info on tordi disainimisel meistrile abiks. Juurde võib otsida ka mõne soovitule sarnase tordi pildi. Samas võib meistrile mõnda märksõna arvestada paludes anda ka „vabad käed“. Nii võib lauale jõuda tõeliselt ainulaadne meistriteos, mille valmistamist naudib küpsetaja ise ja mille söömist peokülalised.

Kindlasti ei tohi unustada mainida, kui on vaja arvestada mõne nn. eriolukorraga – allergia, talumatus, veganlus. Paljudel tordivalmistajatel on võimalik ka erijuhtudele vastavad tordid teha, kuid kindlasti on vaja seda ette teada. Mõningatel juhtudel, näiteks gluteenitalumatuse puhul, ei saa tavalise tordiga samas köögis teha täielikult gluteenivaba torti.

Tüüpiline tort on kõrge – ca 8 cm või rohkem. See tähendab, et torti võib olla raske lahti lõigata. Kui see hirmutab, võib paluda meistril sellega arvestada ja teha madalam ja selle võrra laiem tort. Lõikamise lihtsustamiseks võib lasta kasutada ka vahepappe.

Kõrge tordi näidis
Foto: Mohammad Danish (Pexels)

Kes pole varem suhkrumassiga torti saanud, siis võib üllatuda, et mahlane tort kaetakse enne suhkrumassi ka võikreemi või ganache’ga (šokolaadikreem). See tagab, et enne sündmust „ei uju“ kate minema.

Tihti ehmatab tellimustordi hind

See on mõistetav, kui ollakse harjunud toidupoe tordi hinnaga. Seetõttu tasub piiluda hinna taha.

Iga tellimustort on eriline ja ainulaadne, tehtud konkreetse tellija vajadustele ja soovidele vastavalt. Iga uue toote väljamõtlemine võtab aega. Kokku pannakse ju kliendi ja meistri ideed, mõeldakse korralikult kõik läbi ning mõne tordi puhul (nt pulmatordid) võtab selline osa päris palju aega.

Iga tordiga on tordimeistril vaja tagasi teenida ka osake eelnevatest investeeringutest – koolitused, inventar. Samuti on tordi hinna sees ka otsesed kulutused – tordi materjalide hankimine, spetsiaalsed tordipõhised tööriistad, elekter jms.

Kõigele sellele lisaks tahab meister ka töötundide eest tasutud saada. Töö hulka kuulub nii küpsetamine, taigna segamine, tordi kaunistamine kui ka sobivate koostisosade valimine, nende tellimine, tordi kujunduse välja mõtlemine, kliendiga vajalike detailide paika panemine.

Käed taigent sõtkumas
Foto: Pexels

Mine tordile õigel ajal järgi

Panen südamele veel üht. Kui tordile järgi minemiseks on kokku lepitud kindel aeg, siis sel ajal tuleks ka tordile järgi minna.

Meister on arvestanud, et siis annab tordi üle ning sellest ajast edasi on võimalik tal tegeleda uue tordiga. Kui külmkapis on aga eelmine tort alles ees, siis lükkub edasi ka uue tordi tegemine. Kodutegija puhul näiteks võib peale üleandmiskellaaega olla vaja last magama panna või on endal vaja kodunt lahkuda.

Lõpetuseks

Kui on tähtsast päevast kindel visioon ja aega napib ise torditeole panustada, tasub usaldada see kellelegi, kes selle lenneldes kuid samas pühendumusega ära teeb sinu eest. Nii on õigel päeval  garanteeritult peolaual soovitud pärl säramas.

Kaetud laud
Foto: rawpixel.com (Pexels)

Tordimaailm pakub sulle huvi? Loe kindlasti ka meie artiklit “Tellimustortide magus maailm”, kus räägin muuhulgas ka sellest, miks usun, et kõik on võimelised ka ise tordi valmis tegema.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

See veebileht kasutab spämmi vähendamiseks Akismetit. Uuri lähemalt, kuidas sinu komentaari andmeid töödeldakse.