Foto: Franklin Fernandes (Pexels)
Iga valdkond pakub huvitavat uurimiseks, tegemiseks ja proovimiseks. Sama kehtib ka tortide valmistamise kohta. Kui näppe kisub magusa poole, siis miks mitte katsetada ka ise.
Tordimaailm on mind juba mõnda aega huvitanud. Olen imetlenud tordivalmistajate meisterlikkust, nii uhkeid ja vägevaid torte kui pealtnäha lihtsaid torte. Tean, et välimus võib olla petlik ning samavõrra palju tööd võib olla nii ühe kui teise taga.
Võtame või korrustordid. Nende puhul ei laota valmis torte lihtsalt suvaliselt üksteise otsa. Iga tordi asetus ja toestus tuleb põhjalikult läbi mõelda, et see nii transpordi kui ka kohapeal seismise vastu peaks.
Nüüdseks tean ka seda, et nii mõnigi keerulisena tunduv tort on hoopiski üllatavalt lihtne valmistada. Siinkohal ei hakkaks ma veel meistrite nippe reetma, pigem inspireeriksin algajaid ise uurima ja ringi vaatama.
Tortide tegemise valdkonda esmakordne sisenemine võib silme eest kirjuks lüüa – nii palju võimalusi ja valikuid. Sellest ei tasuks ehmuda, sest retsepte ja ideid leidub igasuguse tasemega küpsetajale-kaunistajale. Kui keeruliste nimede ja valmistusprotsessidega kreemid panevad kõhklema, siis õnnestub kindla peale ka mõni lihtsam leida.
Korrustordi asemel saab ka mitu torti teha või valmistada hoopis ühe väikese tordi koos sarnase kujundusega tassikookidega.

Eesti liigub muu maailmaga samas rütmis
Üks kõikjal tähelepandav trend on omapäraste ja erinäoliste toodete nõudluse suurenemine. Nii on ka Eestis aasta aastalt tortide valik ja mitmekesisus üha kasvanud. Meie meistrid käivad mujal maailmas õppimas ning koju tulles antakse lahkelt kogutud teadmisi ka teistele edasi.
Kuna tänapäeval on lihtne uurida, mis mujal toimub, siis jõuavad meieni lihtsamalt ka mujal levinud trendid. Praegu on levinud näiteks mandliküpsisetordid ja kreemitordid erinevate justkui juhuslikult peale pillutud kaunistustega. Samuti on valikus kringlid, juustukoogid, erinevad tarrendkoogid – rääkimata erinevate massidega kaetud tortidest, millele tehakse vapustavate detailidega kujusid.
Muidugi ei saa unustada väikeste pereliikmete lemmikuid tassi- ja pulgakooke, aga ka makroone, mida samuti meil viimael ajal palju valmistatakse. Samuti jõuludeks valmistatavaid suurepäraste „tikanditega“ piparkooke.
Foto: Pexels
Foto: Pixabay
Foto: Stefan Lorentz (Pexels)
Tortide valmistamine on jõukohane kõigile

Meenub üks animafilm, kus kuulus kokk Gusteau ütles: “ Igaüks võib kokata”. Tänu sellele ühele innustusele sai suurepärase edu üks ootamatu päritoluga kokk. Selle filmi (“Ratatouille”) mõte minu jaoks ei olnud see, et ükskõik kes saab hakkama suurepäraste toitudega, vaid hoopis see, et kui piisavalt tahta ja vaatamata kõigele edasi üritada, siis lõpuks soovitu ka õnnestub. Mõnel sõprade abiga, mõni näeb ise piisavalt vaeva, aga hea tahtmise korral saavad kõik hakkama.
Kui kunagi oli tortide tegemisega alustamine keerulisem, sest vajaliku info kogumine oli aeganõudvam ja raskem, siis tänapäeval on selleks palju abistavaid võimalusi loodud.
Kõik saab alguse heast ideest – selle leidmiseks on olemas kasulikud keskkonnad, kuhu koonduvad inspiratsiooniotsijad ning selle talletajad. Muidugi saab ka otse otsingumootorist märksõnade abil inspiratsiooni otsida või mõnda ajakirja sirvides huvitavaid ideid leida. Mina olen enda jaoks huvitavad näited kogunud kokku Pinteresti.
Kui visioon tordist on olemas, siis tuleb kappide sisu üle vaadata ning puuduolev kirja panna. Tallinnas ja Pärnus saab poest vajamineva otse koju tellida , ka abivahendeid müüvad poed ( kus lisaks suhkru- või martsipanimassile pakutakse küpsetusvorme, tordikarpe, valmiskujusid ja palju muud ) saadavad osa tooteid otse koju või pakiautomaati. Minu lemmikuteks on näiteks veebipoed Seikluskohvik ja Suhkrukunst.

Torditegu tasub põhjalikult läbi mõelda. Kindlasti tuleks vajalik materjal varakult ära tellida, et kõik tooted õigeks ajaks kohale jõuaksid. Kui ei ole veel väga palju harjutanud, tasub alustada ka küpsetamisega pigem varem kui hiljem, sest alati võib mängu tulla sõber Murphy ning viimane muna rikub kogu taigna või toorjuust osutub kibedaks või…
Kui aga tort valmis saab, siis tasub sellest alati ka ilus pilt klõpsata. Kui torditegu lõppes öötundidel tee seda siis, kui tuhksuhkur pühitud, jahu kapis, ise oled puhanud ja õues paistab hommikupäike.
Tordi transportimine võib mõnikord keerulisemgi tunduda kui torditegu ise. Korrustordid on üheks selliseks näiteks, kus tasub asi hästi läbi mõelda. Näiteks mulle tuli üllatusena praktika, kus korrustordi korrused eraldi kohale toimetati ja alles peopaigas kokku pandi.
Jaga tekkinud mõtteid ka allpool kommentaarina! 😉
Paljudes tordivalmistamise etappides tuleb tulevikus appi AZZZA rakendus, mille esimene versioon võimaldab muuhulgas aega planeerida, tellimusi hallata ning tordi hinda arvutada. Loe selle kohta lähemalt artiklist “AZZZA rakenduse esimene versioon on valmimas”.
Kui sulle oli artiklist kasu, siis näita seda. Kliki südamel!